TAJLANDSKA KULTURA

Vjera
Na Tajlandu prevladava Budizam i sve je prepuno budističkih hramova. Većina ljudi živi u skladu s budističkim načelima, a učestalo je i vjerovanje u postojanje duhova. Tako Tajlanđani vjeruju da svaka kuća ima svog duha i da taj kućni duh živi u minijaturnoj drvenoj kućici na stalku koja se nalazi na ulasku u stan, kuću, butik ili čak na ulici. Kako bi duh bio sretan, daju mu cvijeće, banane, Fantu...pa, sve dok je sretan, neće ući u kuću i napraviti kaos. 

Himna
Tajlandska himna svira se javno dva puta dnevno, u 8:00 i 18:00 sati i na tih nekoliko minuta svi stoje nepomično, neovisno što su u tom trenu radili. Himna se pušta i u kinu, prije početka svakog filma i očekuje se da se svi ustanu za vrijeme trajanja himne. 

 

Arhitektura
Tradicionalna tajlandska arhitektura najviše se može vidjeti u hramovima koji su napravljeni sa špičastim, šarenim, kosim krovovima dok je drvo materijal koji najviše prevladava. Danas su mnogi resorti napravljeni u tom tradicionalnom kraljevskom stilu, s puno malih kućica i obiljem predivnog cvijeća oko njih. Tajlandska arhitektura najviše se ponosi s Grand Palaceom - Kraljevskom palačom koja je jedan od najboljih primjera autentične arhitekture. 

Umjetnost
Budizam je i u umjetnosti bio veliko nadahnuće i inspiracija, a te elemente umjetnici upotpunjuju modernizmom, ne zanemarujući tradiciju. Slike rade na drvu koje pobojaju, ne koriste staklo, niti okvire, a najčešći motivi upravo su budistički svećenici ili bijeli slonovi koji su zaštitni simbol Tajlanda. 

Tajlandski tradicionalni ples
Tradicionalni tajlandski plesovi počinju se učiti od najranije dobi. A danas se izvode uglavnom u skupljim restoranima te u plesu dominiraju sporiji okreti. Glavni dio tijela u plesu koji dominira su ruke, točnije prsti s kojima rade različite oblike. Plesačice i plesači su obučeni u predivne tradicionalne tajlandske nošnje, žarkih boja. Osoblje u mnogim restoranima i hotelima poslužuje u takvim prekrasnim odorama.

 

Svila
Tajlandska svila je izuzetno popularna i zanat izrade svile jako je star, a posebno se njeguje na sjeveru Tajlanda, u gradu Chiang Mai.

Tajlandska masaža
Svjetski poznata tradicionalna Tajlandska masaža bazirana je na tehnici širenja energije koja putuje kroz tijelo. Smatraju da postoji 10 energetskih točaka na cijelom tijelu koje primaju kozmičku energiju koja se potom širi kroz cijelo tijelo. Masaža se radi preko odjeće, u tzv. Fisherman hlačama, bez ulja i poznata je po tome što maseri istežu cijelo tijelo. Ova masaža ima višestruke koristi, od samog opuštanja mišića, podižući razinu energije koja se potom slobodno kreće po cijelom tijelu te odbacuje nakupljeni stres.

Tajlandska kuhinja
Prehrana je Tajlanđanima izuzetno bitna, a priprema hrane traje izuzetno kratko kako bi se zadržali svi vitamini. Puno Tajlanđana nema kuhinju doma nego se hrane po vani zbog čega je hrana izuzetno povoljna i doslovno je ima na svakom uglu. Kuhinja je izrazito aromatična i pikantna s puno povrća i raznovrsnih začina.