Hrana je lijek
Poznata Hipokratova izjava "Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, neka tvoj lijek bude tvoja hrana" svakako vrijedi za egzotičnu i nutritivno bogatu tajlandsku kuhinju.

Šarenilo boja
Kuhinja zemlje tisuću osmijeha je izrazito aromatična, bogata šarenilom boja te osvaja sva naša osjetila, prvenstveno vizualno i mirisom, a potom i okusom.

Glad, što je to?
Tajland je poznat i po tome što puno Tajlanđana nema kuhinju u stanu i hrane se vani pa i ne čudi što hranu možete naći na gotovo svakom koraku: na plaži, ulici ili restoranu, neovisno o kojem se dobu dana ili noći radi.

Mesojedi, makrobiotičari, vegetarijanci, fruterijanci, peskovegeterijanci
Svoj dnevni raspored ne morate prilagođavati prehrambenim navikama, nije bitno jeste li mesojed, makrobiotičar, vegetarijanac, peskovegetarijanac, frutarijanac... neovisno radi li se o doručku, ručku ili večeri jer ponude je zaista velika, a na prosječnoj „kuhinji na kotačima“ možete naći: egzotično raznovrsno voće, povrće, meso, ribe, juhu, tjesteninu, rižu  itd...

Povrće
Tajlandskom kuhinjom dominira raznovrsno povrće. Izrazito se zdravo hrane, s obiljem fenomenalnog povrća, a dokazano je kako ljudi koji konzumiraju svježe sezonsko voće i povrće imaju manju učestalost obolijevanja od srčanih bolesti i raka, a Tajland je zemlja s najmanjom stopom raka na svijetu. 

Ručak
Hrana je još izrazito dostupna, osim po rasprostranjenosti i po cijeni. Prosječan obrok na ulici stoji do 20 kuna, a u restoranu oko 50 kuna. Našim gostima ne preporučamo jesti hranu s ceste jer pogledajte koliko su ulice prljave i zapitajte se gdje je taj tanjur iz kojeg jedete opran, gdje je hrana pripremljena i sve će Vam biti jasno. Osim toga, najčešći slučajevi trovanja hranom su doživjeli upravo oni koji su jeli uličnu hranu.

Žeđ, što je to?
Osim gladan, na Tajlandu je teško biti i žedan jer na svakom koraku možete kupiti vodu u boci ili popiti neki od finih cijeđenih sokova, shake-ova, naranče, mandarine, ananasa, manga ili pak nekih egzotičnijih voćki.

Voće
Šarenilo boja privlači znatiželju za isprobavanjem nove hrane koja je zaista senzacionalna: njihovo voće raskošnog je punog okusa i fenomenalnog tropskog mirisa fascinira svojom raznolikošću i vodi Vas u dublje istraživanje apsolutno novih okusa. Ranbutan, dragonfruit, jackfruit, guava, langsat, litchi, longan, mango, mangosteen, papaya, pomelo, kokos...samo su dio od preukusnih egzotičnih voćki koje možete kušti u Tajlandu. 

Durian
Durian se smatra kraljevskim voćem, izgleda kao poveća lubenica čija kora ima ježeve bodlje. Okus ima podijeljene simpatije te ili ga volite ili ga mrzite. Ipak većini turista durian ne odgovara zbog izuzetno jakog mirisa, a obavezno se jede kada je hladan i ima okus sladoleda od vanilije s rumom.     

4 osnovna okusa hrane
Kuhinja je izrazito aromatična i pikantna s puno bilja i raznovrsnih začina, a prevladavaju četiri osnovna okusa:
- slatko (šećer, voće, slatki papar)
- slano (soja sos i riblji sos)
- ljuto (čili koji ubija sve bakterije na tim visokim temperaturama)
- kiselo (limeta, ocat, tamarind).

Čili
Kako bi se zaštitili od bakterija pri visokim temperaturama, Tajlanđani jedu izuzetno ljutu hranu, s obiljem čilija, što je znatno iznad naših pojmova podnošenja ljutoga pa valja naglasiti da želite samo malo ljuto jelo što će biti srednje ljuto jelo. Posotoji više vrsta čilija, a najljući čili je mala, zelana papričica.

Wok
Hranu obavezno kuhaju u woku, prvo se kuha povrće, potom se ubacuje meso i tek na kraju ide tijesto. Za pripremu hrane ukupno je dovoljno svega 10-ak minuta zbog čega ona izuzetno fina, hrskava, odnosno neraskuhana, niske glikemijske vrijednosti što je izuzetno važno za ljudski organizam jer glikemija kontrolira rad gušterače koja kontrolira inzulin koji regulira razinu šećera u krvi.

Noodles i Sticky rice
Tajlanđani jedu tjesteninu od rižinog brašna, tzv. Noodles koja je vrlo okusna i lagana i savršeno paše u njihovim jelima, a i tjesteninu od graška, tzv. Staklene rezance. Od nekoliko vrsta riže, među turistima je najpopularnija tzv. Sticky rice (ljepljiva riža) koja se jede s prstima. Sticky rice je karakteristična po tome što je malenog, izuzetno bijelog zrna, ljepljiva je i slatkastog je okusa. U raznim jelima, juhama i spring roladama popularne su i klice soje koje jelu daju hrskavost i svježinu. U hrani često kombiniraju i voće pa se tako uz meso može pronaći i ananas, mango ili mljeveni kikiriki...