SINGAPUR

 

Singapur
Republika Singapur je otočna država na jugu Malezijskog poluotoka. Ime države znači „lavlji grad“. Singapur je jedna od najrazvijenijih država svijeta te se smatra se azijskim tigrom. Ova država je savršeno uređena, zakoni su vrlo strogi i definirani, doslovno je za svaku pogrešku prepisana kazna. Tako je primjerice u javnom prijevozu zabranjeno jesti i piti, zabranjeno je svugdje bacati smeće, opuške i sl. Grad je nevjerojatno čist i sve funkcionira u najboljem redu, a jednako tako je i vrlo sigurno.

Populacija
Singapur ima populaciju od 5 milijuna ljudi te ima tri etničke skupine, Kinezi (77 %), Malajci (14 %) i Indijci (7 %). Singapur ima 4 službena jezika: engleski, malajski, mandarinski i tamilski. Engleski jezik je službeni jezik administracije i trgovine, a malajski je nacionalni jezik. Mandarinskim (kineskim) jezikom koristi se najveći broj stanovnika (oko 35 %), 23 % stanovnika koristi kineske dijalekte, 23 % engleski, 15 % malajski, a 3 % koristi tamilski jezik. Singapur je država u kojoj su sve religije ravnopravne. Najzastupljeniji je budizam (30%), potom kršćanstvo (19%), islam(15%), hinduizam (5%), a čak 15% stanovnika su ateisti. Vrlo važan podatak je da je čak 96% stanovništva pismeno, a ovaj izuzetno razvijeni grad ima i odličan zdravstveni sustav pa je očekivani životni vijek pri rođenju iznosi 80 godina za muškarce i 85 godina za žene.

Cijena
Važno je napomenuti da je Singapur ujedno i jedan od najskupljih gradova na svijetu. Po značaju je četvrti financijski centar u svijetu. Singapur te se sastoji od 63 otoka (najveći je otok Singapur, veći su otoci Pulau Tekong i Jurong). Između Malajskog poluotoka i Singapura je uski morski prolaz Johorski prolaz preko kojeg vodi most. Njegov strateški položaj u tjesnacu između Indijskog oceana i Južno Kineskog mora, odnosno Tihog oceana, uz njegovu prirodnu duboku luku, koja je najveća u JI Aziji, pomogle su mu da izraste u jedan od najvećih svjetskih trgovačkih centara. Upravo kroz Malajski prolaz prolazi većina brodova koji plove između istočne i južne Azije. Tako ga zbog tog važnog strateškog položaja da zovu „azijski Gibraltar“. 

 

Moda
Ne samo da ženska, već i muška populacija izuzetno mari za stil odijevanja kojim izražavaju osobnost. Vrlo je ugodno šetati se Singapurom i uživati u različitim modnim izričajima.


Znamenitosti Singapura

Orchard Road na kojoj su se smjestili najveći shopping mallovi, a unutar njih restorani, kino dvorane i sl. China Town - hram Thian Hock Keng Temple Photo. Marina Bay –Marina Bay Sands.

Najbolje vrijeme za posjetiti Singapor
Blizina ekvatora (smjestio se 137 kilometara sjeverno od ekvatora) donosi i tropsku klimu te je zapravo jednako toplo kroz cijelu godinu, a država se nalazi u zoni tropske kišne šume. Temperatura se kreće od 23 - 32 °C. 

Viza za Singapur
Hrvatski državljani, kao i većina svih drugih državljana svijeta mogu ući u Singapur bez vize, a uvijek se morate posavjetovati s nadležnom ambasadom u slučaju da se nešto promijeni.

Kako doći do Singapura
Za organizaciju putovanja u Singapur, obratite nam se povjerenjem. Zbog sigurnosti i reputacije organiziramo isključivo pakete s avio prijevozima.