Kraljevina Tajland
Tajland je kraljevina s parlamentarnom demokracijom, a posljednji Kralj Bhumibol Adulyadej kraljevskog imena Rama IX vladao je od 1946. do 2016. godine što ga čini najdužim vladarom na svijetu. Tajlanđani izuzetno poštuju Kralja i očekuju i od turista da ga poštuju. Zakonom je zabranjeno na bilo koji način se ismijavati kraljevsku obitelj. Osnivač dinastije kojoj pripada današnja kraljevska obitelj je bio general Chakri koji je preuzeo vlast 1782. godine.  

Ex Siam
Tajland ili u originalu Ratcha Anachak Thai, nekad je bio svjetski poznat pod imenom engleskim nazivom Siam od kuda potječu pojmovi i sijamski blizanci te sijamska mačka.

Vremenska razlika između Tajlanda i Hrvatske
Tajland se nalazi u vremenskoj zoni +6 sati ispred Hrvatske za vrijeme zimskog računanja vremena, a kako se ovdje ne mijenja sat u ljetno doba računanja vremena tako je ta razlika +5 sati.

Klima u Tajlandu
Klima na Tajlandu je tropska i toplo je cijele godine. Kišna sezona nije u isto vrijeme na svim dijelovima zemlje. Na Samuiju je kišna sezona od lipnja do prosinca, dok je na Phuketu od travnja do listopada. Čak i tada padne pljusak traje cca pola sata te potom zasja Sunce koje momentalno izbriše sve tragove vode.

Zemlja 1000 osmijeha
Dobro došli u Kraljevinu Tajland - zemlju tisuću osmijeha koja je svoje mjesto pod Suncem našla u Jugoistočnoj Aziji, smjestivši se između Mianmara, Laosa, Kambodže i Malezije spajajući različite azijske kulture. Tajland je najljepša i najvedrija zemlja regije pa i ne čudi da je najposjećenija, a svakako je i jedna od najrazvijenijih. Ova zemlja zrači nevjerojatnom ljubaznošću i pozitivnom energijom te zaraznim osmijehom lijepih Tajlanđanki. U JI Aziju, uz Tajland, spadaju iduće zemlje: Brunei, Filipini, Malezija, Indonezija, Istočni Timor, Singapur, Vijetnam te već spomenuti Burma (Mianmar), Laos i Kambodža.

Stanovništvo Tajlanda
Tajland je 50-ta zemlja po veličini u svijetu i malo je veća od Španjolske te ima 64 milijuna stanovnika što ju čini 20-tom zemljom u svijetu po broju stanovnika. 75% populacije su Tajlanđani, slijede ih Kinezi s 14% i 3% Malajci. Više od 2 milijuna doseljenika živi na Tajlandu. Službeni jezik je tajlandski.

Ekonomija
Početkom prošlog st. počinje razvoj zahvaljujući geopolitičkom položaju i činjenici da nikada nije bio ničija kolonija. 80-tih i 90-tih bio je dio Azijskih tigrova, zemalja koje su imale velike, brze stope rasta. Prosječna stopa rasta GDP-a  je tada iznosila oko 10% godišnje. No, Tajland je pao u zamku visokog zaduživanja i kada se dogodila Azijska kriza, sve je otišlo u propast. Valuta je drastično devalvirala, dugovi su bili ogromni, a narod je preko noći postao siromašan. No zbog velikog izvoza i velikom udjelu turizma u GDP-u gospodarstvo se počelo oporavljati u novom tisućljeću. Glavni izvoz su riža (najveći svjetski izvoznik), tekstil i obuća, ribarstvo, guma, drago kamenje, automobili, elektronika. Ukupna domaća proizvodnje (GDP) iznosi oko 630 milijardi $. Najveći dio stanovništva radi u poljoprivrednom sektoru. Turizam sudjeluje u GDP-u s 6%. 

Tajlandski novac
Tajlandska valuta je Baht THB i vrijedi otprilike 1.000 B = 200 Kn ili 25 €.

Prirodne raznolikosti
Prirodna ljepota Tajlanda posjetioce ostavlja bez daha, a kombinacija kontinentalnog, planinskog i morskog djela zemlje izrodila je velikim raznolikostima, kako bogatstvom namirnica, navika te tradicije i kulturnih ostavština nekad velikih carstva.

Bangkok
Glavni grad Tajlanda je Bangkok koji je i političko, komercijalno, industrijsko i kulturno središte. Bangkok je izuzetno kaotičan grad usprkos kojem sve apsolutno funkcionira, grad koji nadahnjuje svojim raznolikostima, a i najmanje nebitne situacije ostaju duboko uklesane fenomenalne uspomene.  Tajland ima više od 30.000 budističkih hramova koji su različitih arhitektura zbog utjecaja različitih civilizacija, a upravo je Kmerska kultura ostavila svoje najznačajnije tragove. 

Otoci
Prekrasni tajlandski rajski otoci postali su svjetska top destinacije za godišnji odmor, egzotična vjenčanja na plaži te medeni mjesec. Savršeno tirkizno more, bijele pješčane uvale, hladovina pod palmama opušta sva osjetila i stvara posebno ugodnu atmosferu. Brojna ponuda sportova privlači i avanturiste i željne aktivnog godišnjeg odmora, a urnebesan noćni život privlači sve dobne skupine željne vrhunske zabave.

Golf
Tajland je prijestolnica golfa u Aziji te ima više od 200 golf igrališta diljem cijele zemlje. Palme i kokosi, prekrasna zelena trava, vodopadi, pogled na cijeli arhipelag, samo su dio onog u čemu strastveni golf igrači mogu uživati na prestižnom golf igralištu na Koh Samuiju.

Ronjenje
Otoci su postali i meka za ronjenje na Tajlandu zbog čudesnog podvodnog arhipelaga, posebice otoci blizu Koh Samuija.

Wellness
Tajland se izuzetno razvio kao top wellness i spa destinacija s fenomenalnim spa i health centrima s ponudom detoksikacije, mršavljenja, joge, Tai-Chi-a te velikom paletom masaža.