MALEZIJA

 

Malezija
Malezija je ustavna monarhija, a sastoji se od 13 država i tri federalna teritorija. Glavni grad je Kuala Lumpur, ali je Putrajaya središte vlade. Nalazi se u JI Aziji, južno od Tajlanda s kojim dijeli granicu te još dijeli granicu i s Indonezijom, Bruneima te Singapurom na jugu. Država je Južnokineskim morem odvojena u dvije regije: poluotok Maleziju zvanom Zapadna Malezija i malezijski Borneo koji zovu Istočna Malezija (a obuhvaća SZ dio otoka te ima dvije države Sabah i Serawak). Na sjeveru Bornea se nalazi i najviša planina JI Azije Kinabalu na 4.095 m). Blizu je ekvatora i ima tropsku klimu.

 

 

 

Stanovništvo Malezija
Malezija im 28 milijuna stanovnika, a  najmnogobrojniji su Malajci 60%, potom Kinezi s 20% i onda Indijci s 7%. Malajci su muslimani po vjeroispovijesti, Kinezi su najviše budisti, a kršćana ima 9 % te se najviše nalaze istoku Malezije, a preuzeli su vjeru od Španjolaca još u 16. stoljeću.

 

 

Kuala Lumpur
Glavni grad u Maleziji je Kuala Lumpur. On je divan spoj modernizacije, razvoja, a s druge strane ima azijski šarm.

 

 

Malacca 
Malacca je najstariji grad u Maleziji. Ovaj ljupki gradić se nalazi 148 km južno od Kuala Lumpura i 235  km sjeverno od Singapura. Povijesni centar ovog ljupkog gradića je UNESCO stavio na listu svjetske baštine 2008. godine, a vidljiv je velik utjecaj Portugalaca koji su ovdje došli još davne 1511.

 

Penang
Divan šarmantni otok  od kojih milijun stanovnika. Otok je prava slika i prilika upravo izmješanih kultura pod istim krovom. Kineske, indijske i malajske četvrti bez vidljivih granica etničkih četvrti.

 

 

 

 

 

Trikša
U Maleziji se još uvijek koristi trikša kao tradicionalno prijevozno sredstvo. Turisti njome mogu razgledati znamenitosti, tvrđavu St. John's Fort te na St. Peter's Church koja je najstarija katolička crkva u cijeloj Maleziji te datira iz 1710. godine. Glavni grad Malezije Kuala Lumpur čije ime znači “mutno riječno ušće” je danas moderan urbaniziran grad sa 6,5 milijuna stanovnika.

 

 

Mjesavina stanovnistva i kultura
Malajci, Kinezi i Indijci su u Maleziju donijeli utjecaj svojih kultura pa i ne čudi tako divna raznolika arhitektura vidljiva na svakom koraku.

 

Najbolje vrijeme za posjetiti Maleziju
Iako kiša pada cijelu godinu, ipak je kišna sezona u sredini godine.

Viza za Maleziju
Hrvatski državljani ne trebaju vizu za Maleziju te mogu ostati u zemlji 90 dana od ulaska.

Kako doći do Malezije
Za organizaciju putovanja u Maleziju, obratite nam se s povjerenjem. Zbog sigurnosti i reputacije, sva putovanja organiziramo isključivo zračnim prometom.

Street art
Posebnost George Town-a je ulična umjetnost vidljiva na svakom koraku. Malajci, Kinezi i Indijci su apsolutni carevi boja i šarenila što pridonosi šarmu divnog otoka Penanga. Na slici ispod je street art, na jednom od njih je bogati Kinez koji bježi s prozora ljubavnice dok ga žena traži. A ispod toga je ulična instalacija Jimmy Choo. Ljubiteljice mode bi moglo zanimati da poznati kreator cipela Jimmy Choo dolazi upravo iz Penanga te je ova instalacija na ispod njemu u čast, a nalazi se na mjestu gdje je on učio zanat.