LAOS

Laos
Laos je Narodna Demokratska Republika te graniči s Burmom i Kinom na sjeverozapadu, Vijetnamom na istoku te Kambodžom na jugu i Tajlandom na zapadu. 2012. je procijenjeno da u Laosu živi oko 6.5 milijuna ljudi. Laos ima 49 etničkih grupa od kojih neke imaju svega stotinjak članova. Glavni jezik je laoški koji je pomalo sličan tajlandskom jeziku. Glavna vjera je budizam sa gotovo 58%. Gospodarske reforme u posljednja dva desetljeća pokušavaju napraviti promjene, ali sve ide polako zbog vrlo velike nerazvijenosti i vrlo loše infrastrukture. Iako Laos sada ima visoki gospodarski rast, nedavno smo pročitali da je proglašen jednom od najzaostalijih zemlja u svijetu u razvoju. Poljoprivreda je glavna gospodarska grana  i žive od uzgoja i prodaje riže. Ima uzrečica koja opisuje Vijetnamce, Laošane i Kmere, a kaže: Vijetnamci su vrijedni i sade rižu, Kmeri su malo manje vrijedni pa ju gledaju kako raste, a Laošani ju pak samo slušaju kako raste! Laos je izuzetno brdovit i tamo živi zaista malen postotak stanovništva u nekim polukućama /polubarakama, često bez struje, dok se većina stanovništva smjestila u nizinama na zapadu zemlje, uz rijeku Mekong. 

 

 

Kratka povijest Laosa
U 14. stoljeću je u Laosu kraljevstvo Lan Xing bilo toliko jako da je bilo ujedno i jedno od najvećih u jugoistočnoj Aziji. U 18. stoljeću  je zavladao Tajland, a u 19. stoljeću je Francuska postupno uključila Laos u svoj kolonijalni imperij Indokinu. Nakon neovisnosti Laos je postao kraljevinom, no komunistički pokret Pathet Lao je zbacio kralja i proglasio narodnu republiku 1975. godine. Vijetnamski rat prouzročio političku je nestabilnost – Amerikanci su bombardirali i dio Laosa gdje su djelovali gerilci Vijetkonga. Danas je još uvijek na vlasti komunistička partija i komunizam se zaista osjeća u Laosu. 

 

Vientianne
Vientianne je glavni grad Laosa i tamo je vidljiv francuski utjecaj. Moći ćete popiti čašu vina, pojesti sir te jednako tako uživati i u ostalim delicijama, a posebno ćete uživati gdje se laoška i francuska kuhinja isprepliću. U Laosu je popularno pivo Beerlao uz koje ćete se moći opuštati sjedeći u jednom od restorana ili barova na moćnoj rijeci Mekong. Od znamenitosti možete uživati u brojnim hramovima te arhitekturskim utjecajima nastalim za vrijeme francuske vladavine. 

 

 

Luang Prabang
Cijeli centar Luang Prabang je pod zaštitom UNESCO World Heritage Site. To je prekrasan mali grad koji je nekada bio laoška prijestolnica. Jako je uščuvan, ima predivnu arhitekturu, a najčarobnije je što se unutar grada možete voziti biciklom i razgledavati ga. Brojna su mjesta gdje možete iznajmiti bicikl. Vozeći se tako ovim gradom, tj. centrom grada gdje nema automobila na cesti, uživajući u starim, starim hramovima i drvenim kućama, osjećat ćete se kao u nekom starom crno-bijelom filmu.

Vang Vieng
Ovo je gradić smješten između Vientianne-a i Luang Prabanga i ima besprijekorno lijepu prirodu, a poznat je bio upravo po tubing- uz rijeku. Tubing je kada u velikoj gumi od kamiona plutate niz rijeku. S lijeve i desne strane rijeke ima puno barova i dovoljno je da sa sobom uz kupaći kostim samo ponesete nešto novaca i opustite se jer će vam osoblje barova dobaciti konop za koje ćete se moći primiti i oni će Vas dovući do bara. Važno je napomenuti da je Vang Vieng nekada bio poznat kao party mjesto mahom mladih backpackera koji su ovdje došli uživati droge budući da neko vrijeme policija gotovo uopće nije ulazila u grad. Tako napušeni, satima su ležali u bircevima gledajući epizode “Prijatelja” koje su se puštale jedna za drugom. No, od kolovoza 2012. vlada je zatvorila brojne barove na rijeci pod opaskom da ne toče sigurna pića, a sve nakon brojnih smrtnih slučajeva turista koji su tubali i skakali pod utjecajima raznih opijata. Danas je ovaj grad skroz bez ikakvih partija, nakon zabilježenih brojnih smrtnih slučajeva mladeži.

Odličan članak s weba CNN-a o tubingu pod naslovom “Is party over in Vang Vieng?” možete pročitati ovdje.

 

Viza za Laos
Viza za Laos se može dobiti na nekoliko mjesta.

Najbolje vrijeme za posjetiti Laos
Tijekom cijele godine uz izuzetak hladne sezone ako to turstu seta.

Kako doći do Laosa
Za organizaciju putovanja u Laos, obratite nam se s povjerenjem. Zbog sigurnosti i reputacije, sva putovanja organiziramo isključivo zračnim prometom.