Bangkok
Bangkok je postao glavni grad Tajlanda 1768. godine nakon požara u tadašnjoj prijestolnici Ayutthayi. Dotad je bio malo mjesto trgovine na rijeci Chao Phraya. Bangkok je danas političko, ekonomsko, kulturno i socijalno središte Tajlanda i jedno od najvažnijih centara u Jugoistočnoj Aziji. Kao rezultat naglog azijskoj investicijskog buma 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, mnoge multinacionalne tvrtke biraju Bangkok za sjedište čime se i grad brzo razvija te postaje vodeći regionalni lider u financijama i trgovini. Zbog utjecaja globalne politike, kulture, mode i zabave i postao je prava svjetska metropola.

 

Bangkok – skup grad?
U 2009. godini je bio drugi najskuplji grad u JI Aziji nakon Singapura. Cijene i dalje rastu, posebice uvoznih namirnica. Stoga se nemojte začuditi cijenama vina, sireva, pizza, pasta, steak-a... 11.000.000 turista godišnje
Upravo zbog 1000 nevjerojatnih hramova, „crvenih“ četvrti i fenomenalnog shoppinga, svake ga godine posjeti 11 milijuna internacionalnih turista, a brojka ponosno konkurira i najposjećenijim europskim gradovima poput Londona i Pariza.

Grad anđela - najduže ime grada
Puno ime Bangkoka je najduže ime jednog grada: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Skraćena verzija je Krung Thep Maha Nakhon ili Krung Thep  što znači Grad anđela.

 

Venecija istoka
Gradom teče rijeka Chao Phraya koja je duga 372 km i njegovo je najvažnije geografsko obilježje.  Rijeka ima brojna ušća, kanale, prolaze i zato Bangkok ima i nadimak „Venecija istoka“, ali to i ne odgovara nadimku budući da je rijeka toliko mutna da se ništa ne vidi.  Bangkok je danas jedan od najvećih gradova na svijetu i ima više od 15 milijuna stanovnika.

I nespojivo je spojivo u Bangkoku
Savršeno ocrtava gotovo kaotičnu, ogromnu azijsku metropolu spajajući nespojivo, tradiciju s modernizmom, primjerice stoljetne budistički hramove nasuprot ogromnih shopping centara, budističke svećenike pored ladyboyeva... Životopisne ulice prepune su kuhinja na kotačima i aromatične hrane, prevladava šarenilo boja, nevjerojatna mješavina uličnih mirisa s najfinijim parfemima, a upravo noviji dio Bangkoka obiluje ogromnim kompleksima shopping centara zbog čega bismo ga mogli nazvati New Yorkom istoka.

Redlight district
Čuveni „crveni“ kvartovi razvikanog noćnog života Bangkoka i prijateljica noći se mogu naći u tri ulice u Bangkoku. Uglavnom su takvi mini kvartovi ili ulice napravljeni tako da izgledaju kao kafići, ali u biti su striptiz barovi. Ima i jedan Ping Pong Show koji radoznalo privlači turiste. Nemojte se začuditi ako dobijete račun od nekoliko tisuća kuna za damin šampanjac.  Buran noćni život Bangkoka vrlo je dobro opisan u filmu Hangover 2.

Bangkok znamenitosti
Grand Palace – Unutar prostora Grand Palace nalazi se i Chakri Maha Prasat Hall. Wat Phra Kaew – također se smjestio u prostoru Grand Palace, a u njemu se nalazi kip Emerald Buda koji se smatra najvažnijim hramom u cijelom Tajlandu. Kip Bude je tamno zelene boje i označava početak Chakri dinastije kojoj pripada i sadašnji Kralj.

Wat Arun – kada je kralj Taksin došao u Bangkok sa svojim trupama, utočište im je postao Wat Arun. Hram je dobio ime po indijskom Bogu zore Arunu i znači Hram zore, a smjestio se na obali rijeke Chao Praya. Cijeli hram je napravljen iz porculanskih komadića s kineskih teretnih brodova koji su dolazili u Bangkok.

Wat Pho – jedan je od najvećih hramova u Bangkoku, a ime je dobio po najvećem kipu Bude na svijetu koji leži i dug je 46 metara, visok 15 metara i cijeli je prekriven zlatnim listićima, oči su mu napravljene od bisera. Samo Budina stopala su duga tri metra.

Parkovi
Brojni se parkovi mogu naći u ovom mega gradu, a samo neki od njih su Queen Sirikit Park, Lumphini Park, Princess Mother Memorial Park, Chatunckah park poznatiji po Chatunchak Weeken Marketu koji se nalazi iza parka.

Kazališta
Kako je Bangkok grad koji ima veliku ponudu za svačiji ukus, bilo bi nezamislivo imati tek pokoje kazalište. Broj i vrsta kazališta seže unedogled, od klasične glazbe do modernih predstava. Neka od poznatijih kazališta su Sala Chalermkrung Royal Theatre,
Traditional Thai Puppet Theatre, Patravadi Theatre, Siam Niramit i druga.

 

Prijevoz po Bangkoku
Taxi ili Skytrain BTS ili Metro ili motobike taxi ili tuk tuk ili brod jedne su od opcija za transport po ovom mega gradu.

 

Zračna luka Suvarnabhumi/ aerodrom Suvarnabhumi
Izgrađena je 2006. godine i nalazi se 25 istočno od centra grada s kojim je povezana brzim autoputom.